Zelfbereide voeding voor honden kent veel voordelen én wordt ook steeds populairder.
Veel baasjes willen meer controle hebben over de ingrediënten in het voer van hun huisdieren.
In een recente studie gepubliceerd in Veterinary Sciences, is het effect van een goede – complete & balanced – op maat gemaakte, zelfbereide voeding op de gezondheid van honden onderzocht.
In deze blog bespreken we de aanpak van de studie, de resultaten en wat dit betekent voor honden met specifieke gezondheidsproblemen zoals gastro-intestinale en dermatologische aandoeningen.
SAMENVATTING STUDIE
De studie volgde 167 honden, zowel gezonde als zieke, over een periode van gemiddeld 14 maanden.
De honden kregen een dieet dat was afgestemd op hun individuele behoeften en gezondheidsstatus.
De resultaten toonden aan dat honden met gezondheidsproblemen, zoals chronische enteropathieën en dermatologische aandoeningen, significant baat hadden bij een vers bereid dieet.
De studie laat zien dat een gepersonaliseerde benadering van voeding een grote rol kan spelen in het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van honden.
MATERIALEN EN METHODEN
Alle honden in de studie ondergingen een voedingsconsult, waarbij hun medische geschiedenis en voedingsbehoeften in kaart werden gebracht.
Ze kregen een op maat gemaakt dieet bestaande uit:
- Eiwitten: zoals kip, kalkoen, varkenshaas, of kabeljauw.
- Koolhydraten: rijst, aardappelen, en couscous.
- Vetten: zoals zonnebloemolie en zalmolie.
- Groenten: zoals courgette en wortels.
Het dieet werd aangevuld met vitamine- en mineralensupplementen om ervoor te zorgen dat alle essentiële voedingsstoffen aanwezig waren.
De baasjes hielden gedurende de studie gedetailleerde gegevens bij over de gezondheid en het welzijn van hun hond.
RESULTATEN
Uit de resultaten bleek dat:
- 95 % van de honden met chronische enteropathieën hun symptomen aanzienlijk zagen verbeteren.
- 83 % van de honden met dermatologische aandoeningen, zoals dermatitis en otitis, verbeterden hun conditie.
- 100 % van de honden met zowel gastro-intestinale als dermatologische aandoeningen ervoeren significante verbeteringen.
Bij de honden die het dieet volgden als onderhoudsvoeding, rapporteerden baasjes dat 70 % een verbeterde vachtconditie had en 47 % minder vaak ontlasting produceerde.
Deze resultaten tonen aan dat een zelfbereid dieet niet alleen effectief is voor zieke honden, maar ook kan bijdragen aan het algemene welzijn van gezonde honden.
DISCUSSIE
De discussie in de studie onderstreept het belang van de rol van dierenartsen en voedingsdeskundigen in het begeleiden van baasjes bij het samenstellen van zelfbereide voeding.
Het blijkt dat veel baasjes praktische problemen ondervonden bij het volhouden van het dieet, zoals het bereiden van de maaltijden en het vinden van de juiste supplementen.
De studie benadrukt echter dat wanneer baasjes trouw blijven aan het dieet, de voordelen voor de gezondheid van hun huisdieren aanzienlijk kunnen zijn, vooral bij honden met chronische aandoeningen.
Een van de beperkingen van de studie is het ontbreken van een medische evaluatie aan het einde, wat mogelijk kan hebben geleid tot een onderschatting van de resultaten.
Er wordt aanbevolen dat vervolgstudies gerandomiseerde en gecontroleerde methoden gebruiken om deze bevindingen verder te onderzoeken.
CONCLUSIE
Deze studie toont aan dat zelfbereide voeding voor honden aanzienlijke voordelen kan bieden, vooral voor honden met gastro-intestinale en dermatologische aandoeningen.
Mits uiteraard op maat gemaakt – complete én balanced.
Hiervoor kan men terecht bij een goed opgeleide voedingstherapeut (zoals onze integraal voedingstherapeuten) en/of de dierenarts die hiervoor de nodige bijscholingen deed. Â
Het gebruik van human-grade ingrediënten en supplementen op basis van de specifieke behoeften van de hond, leidt tot verbeteringen in symptomen en algehele gezondheid.
Voor baasjes die op zoek zijn naar een natuurlijke en effectieve manier om hun hond te voeden, biedt een zelfbereid dieet een veelbelovende oplossing, mits juist uitgevoerd.Â
BRON: https://www.mdpi.com/2306-7381/11/9/438#B3-VETSCI-11-00438
Wil jij leren hoe je zo’n aangepaste menu’s maakt voor gezonde dieren en dieren met problemen? En hoe je baasjes hierin kan begeleiden? Â
Ontdek dan onze verschillende opleidingen.
Ze geven je het fundament dat ervoor zorgt dat jij onderbouwd én innovatief je steentje kan bijdragen aan de gezondheid van honderden dieren!Â
Of boek vrijblijvend een gesprek met ons,
waarin we kunnen kennismaken.