Centrum natuurgeneeskunde en voeding bij dieren

WORD JIJ EEN POEP DETECTIVE?

De ontlasting van de hond of kat vertelt je veel over de gezondheid. We kijken hierbij naar de Bristol schaal, de kleur en wat je als integraal therapeut kan doen.

Word jij een poep detective die weet wat de kleur, textuur en hoeveelheid impliceert?   

Als integraal therapeut en voedingsdeskundige  voor honden en katten moet je over een stevige maag beschikken ;-).  Je wordt namelijk regelmatig geconfronteerd met foto’s van ontlasting ;-). 

BELANGRIJK ONDERDEEL VAN DE JOB

Het begrijpen van die ontlasting is een belangrijk onderdeel van ons werk.

Waarom? Omdat die ontlasting ons al heel veel vertellen over de gezondheid van het dier. 

Vandaag duiken we daarom even wat dieper in op de kleur, textuur en hoeveelheid van poep, én hoe dit ons helpt bij het formuleren van voeding.

KLEUR

De kleur van hondenpoep kan ons al veel vertellen over hun gezondheid.

A. BRUIN
Dit is de normale kleur voor hondenpoep. Verschillende tinten bruin kunnen voorkomen afhankelijk van het type eiwit dat de hond eet. Donkere eiwitten zoals lam en rundvlees kunnen donkerdere poep veroorzaken, terwijl lichtere eiwitten zoals kip en vis een lichtere kleur geven. De gebruikelijke bruine kleur van ontlasting komt van gal dat onderweg door het spijsverteringskanaal wordt opgenomen. 

B. ZWART
Zwarte, teerachtige poep kan een teken zijn van inwendige bloedingen of ernstige gezondheidsproblemen zoals een parasitaire infectie of leverziekte. Dit vereist onmiddellijke veterinaire aandacht. Ontlasting die erg donker of zwart is, kan verteerd bloed bevatten, mogelijk van zweren in de maag of dunne darm. Niet-steroïde ontstekingsremmers zijn de meest voorkomende oorzaak van zweren bij honden en katten. Ook dit is een noodgeval!

C. GEEL/ORANJE/GROEN
Gele of oranje ontlasting kan wijzen op problemen met de gal of lever, en kan ook een teken zijn van voedselintolerantie. Gele of grijze ontlasting kan wijzen op ernstige gezondheidsproblemen, zoals aandoeningen van de lever, alvleesklier of galblaas. Dergelijke ziekten kunnen invloed hebben op de hoeveelheid gal die wordt geproduceerd en hoe de gal wordt verwerkt in de darmen. 

Groene ontlasting kan betekenen dat het dier veel gras heeft gegeten, mogelijk als reactie op maagklachten. Lever- of alvleesklieraandoeningen kunnen ook groene ontlasting veroorzaken. Uiteraard zijn dit zaken die de dierenarts moet nakijken. (Het kan ook voorkomen als het dier iets heeft gegeten waar groene kleurstof in zat.)

D. WIT
Witte poep kan wijzen op een dieet met te veel bot of calcium, vooral bij dieren die rauw gevoerd worden waarbij het dieet niet helemaal gebalanceerd is. Het kan ook een teken zijn van uitdroging of verouderde poep die in de zon heeft gelegen.

E. ROOD
Zichtbaar rood bloed in de ontlasting van het dier duidt meestal op een bloeding in het onderste deel van het spijsverteringskanaal, wat het gevolg kan zijn van een verwonding of ontsteking. Infectieziekten zoals het parvovirus, anaalklierinfecties (bij de hond) en parasieten zoals zweepwormen en haakwormen zijn allemaal mogelijke oorzaken. Een ingeslikt vreemd voorwerp dat het darmslijmvlies schraapt op weg naar buiten kan ook een bloeding veroorzaken. Hiermee moet men naar de dierenarts gaan!

F. SLIJMLAAG
Ontlasting met veel slijm kan veroorzaakt worden door een ontsteking van de dikke darm (colitis). Vet uitziende ontlasting kan ook duiden op een slechte opname van voedingsstoffen, vooral vet, wat kan voorkomen als de alvleesklier niet goed werkt.

G: WORMEN
Het is mogelijk dat wormen zichtbaar zijn in de ontlasting. MAAR dat is niet altijd het geval. Vandaar dat men toch regelmatig een ontlastingsonderzoek moet laten uitvoeren! 

ONTLASTINGSWIJZER

Deze ontlastingswijzer vertelt je iets meer over de consistentie en veelvoorkomende kleuren. 

Wat de ontlasting je vertelt over de gezondheid van je hond of kat
Afbeelding ontworpen door Lisa van www.soluun.nl

CONSISTENTIE

De Bristol Stoolchart is een kaart waarbij ontlasting op basis van de consistentie in zeven categorieën wordt verdeeld.

 • Gezonde ontlasting hoort een aaneengesloten worst te zijn, dus niet keutelig of een serie losse worstjes.
 • De vorm van de ontlasting hangt af van de tijd dat die in de darmen is geweest.

De schaal is eigenlijk ontworpen vanuit de humane geneeskunde, maar we nemen deze mee naar de diergeneeskunde.

7 TYPES:

 • Type 1: Afzonderlijke harde klompjes, zoals noten (moeilijk te passeren)..
  Type 2: Worstvormig maar klonterig.
  Type 3: Zoals een worst maar met barstjes op het oppervlak.
  Type 4: Zoals een worst of slang, glad en zacht.
  Type 5: Zachte klontjes met duidelijke randen (gemakkelijk te passeren).
  Type 6: Zachte stukjes met rafelige randen, een brijachtige stoelgang.
  Type 7: Waterig, geen vaste stukjes, volledig vloeibaar.

HOEVEELHEID

De hoeveelheid ontlasting die een hond of kat produceert, kan variëren op basis van het dieet en de spijsverteringsefficiëntie:

DIEET
Dieren die een vers voedsel dieet krijgen, zoals rauw of licht gekookt voedsel, produceren vaak minder ontlasting. Dit komt omdat hun voedsel beter verteerbaar is en minder afvalstoffen bevat. Dieren die commercieel voedsel eten, vooral voedsel met veel vulstoffen, produceren doorgaans meer ontlasting.

FREQUENTIE VOEDING
Honden die meerdere keren per dag eten, hebben vaak kleinere maar frequentere ontlasting dan honden die slechts één keer per dag eten.

GROOTTE EN RAS
Grotere honden produceren over het algemeen meer ontlasting dan kleinere honden, hoewel honden die rauw gevoed worden vaak kleinere ontlasting hebben in vergelijking met soortgelijke honden die commercieel voedsel eten.

WAT IS JOUW ROL ALS PROFESSIONAL?

Als integraal therapeut of voedingsdeskundige is het belangrijk om de juiste stappen te ondernemen wanneer een dier last heeft van afwijkende ontlasting. Waar kan je dan bijvoorbeeld aan denken (opgelet; deze lijst is niet compleet!).

DIEREN MET TE LOSSE ONTLASTING:

 • Wormenonderzoek: Werd dit recent gedaan? 
 • Dieetverandering: Overweeg om over te schakelen op vers voedsel, indien dit kan.
 • Meer vezels: Voeg meer vezels toe aan het dieet om de ontlasting te verstevigen.
 • Hoe is het calciumgehalte: Zit er wel bot in de KVV? Genoeg?
 • Ondersteuning voor de darm: Korte termijn ondersteuning, we kijken uiteraard altijd naar de oorzaak!
 • Overleg met de dierenarts: Houdt de losse ontlasting langer aan, zijn er andere zaken die afwijken? 

DIEREN MET TE HARDE ONTLASTING: 

 • Extra vocht: Zorg voor voldoende vochtinname.
 • Juiste vezels: Om de  ontlasting zachter te maken.
 • Minder bot: Verminder de hoeveelheid bot in het dieet.
 • Botvervanger: Overweeg een vervanger voor bot om de benodigde voedingsstoffen te leveren zonder constipatie te veroorzaken.
 • Ondersteuning voor de darm: Korte termijn ondersteuning, we kijken uiteraard altijd naar de oorzaak!
 • Overleg met de dierenarts: Houdt de constipatie langer aan, zijn er andere zaken die afwijken? 

Door samen te werken met de dierenarts en de juiste dieetaanpassingen te maken – eventueel aangevuld met natuurlijke middelen/supplementen – kun je bijdragen aan de optimale gezondheid en welzijn van het dier, op korte én op langere termijn.

Ben jij er ook klaar voor om het verschil te maken in de levens van honden en/of katten? Wil je leren hoe je niet alleen voeding functioneel kan inzetten, maar ook natuurlijke middelen en/of supplementen? 

Onze opleiding tot integraal voedingstherapeut vormt hiervoor het fundament dat ervoor zorgt dat jij onderbouwd én innovatief je steentje kan bijdragen aan de gezondheid van honderden dieren! Er zijn verschillende instapmomenten per jaar voorzien. 

Ontdek er alles over in onze brochure (vraag ze hier aan). 

Of boek een gesprek met ons om je vragen rechtstreeks te stellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven