MYTHES EN FEITEN OVER KNOFLOOK

Mythes en feiten over knoflook bij honden. Ontdek de zin én onzin van deze functionele topping.

In deze blog wil ik je meer vertellen over de mythes en feiten over knoflook.
Wie al een beetje bekend is met hondenvoeding, weet dat het een wereldje vol tegenstrijdigheden en discussie is.

Knoflook is zo’n omstreden ingrediënt. Wanneer je hierover zaken gaat opzoeken, is de kans groot dat je op een website terecht komt die schreeuwt dat look gevaarlijk is, dat je hond er van kan sterven…

Hoog tijd om hier dus een genuanceerd beeld over te schetsen. 

WAT IS KNOFLOOK?

Knoflook (Latijnse naam: Allium sativum) is een bol van een bloeiende plant, nauw verwant aan uien, prei, sjalotten en bieslook.

Bekend om zijn krachtige smaak en medicinale eigenschappen, wordt knoflook al sinds het oude Egypte door mensen geconsumeerd. Het grootste deel van de wereldwijde knoflookproductie komt uit China, maar het komt oorspronkelijk uit Zuid- en Centraal-Azië en Iran.

De gunstige toepassingen van knoflook zijn te danken aan verbindingen zoals allicine, ajoene en polysulfiden, samen met enzymen, flavonoïden en saponinen.

Deze componenten hebben antioxiderende eigenschappen, kunnen het risico op kanker verminderen en kunnen het vet- en glucosegehalte in het bloed verlagen.

Klinkt niet slecht, toch? 

VANWAAR DE CONTROVERSE DAN?

Hondenbaasjes krijgen heel vaak tegenstrijdig advies over knoflook.
Is het nu veilig of toch giftig?

De controverse komt voort uit een studie van Dr. Osamu Yamamoto in 2000, waarin gesuggereerd werd dat knoflook schadelijk zou kunnen zijn voor honden vanwege het allicinegehalte, vergelijkbaar met giftige verwanten zoals uien en prei.

Uien en prei zijn immers ook giftig voor onze huisdieren, dus waarom zou knoflook wel goed zijn als het dezelfde werkzame stof, allicine, bevat?

Naast allicine bevatten de leden van de alliumfamilie ook thiosulfaat. Thiosulfaat kan in grote hoeveelheden een ernstige vorm van bloedarmoede bij katten en honden veroorzaken, genaamd Heinz Body Anaemia.

Als we kijken naar uien versus knoflook, kunnen we de hoeveelheid thiosulfaat vergelijken en zo het risico op Heinz Body Anemie berekenen.

Uien bevatten grote hoeveelheden thiosulfaat, terwijl knoflook slechts minuscule hoeveelheden bevat, wat weinig tot geen risico’s met zich meebrengt voor gezonde mensen, en er zijn studies begonnen om uit te zoeken hoeveel knoflook veilig is voor onze huishonden.

In de studie werd een geconcentreerd knoflookextract gebruikt, toegediend in hoeveelheden die veel hoger zijn dan wat een gemiddelde hondeneigenaar zou geven. Ondanks dat er geen honden stierven of fysieke veranderingen vertoonden, leidde de aanwezigheid van Heinz Body Anemie in bloedonderzoeken tot de algemene voorzichtige houding tegenover knoflook voor honden.

Latere onderzoeken wezen echter uit dat verse knoflook, in geschikte hoeveelheden, mogelijk niet dezelfde risico’s met zich meebrengt.

ANDERE ONDERZOEKEN

Latere studies probeerden de veiligheid en voordelen van knoflook voor honden te verduidelijken.

Bijvoorbeeld, een hond zou extreem grote hoeveelheden verse knoflook moeten consumeren (35 teentjes per dag voor een middelgrote hond) om een risico te vormen.

Dr. Yamamoto’s latere studies in 2004 en 2018 vonden dat verse knoflook, zelfs in kleinere doses, de cardiovasculaire gezondheid en het immuunsysteem kon verbeteren zonder nadelige effecten.

VOORDELEN VAN KNOFLOOK

Knoflook biedt verschillende voordelen voor honden wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt. Ik zal er enkele overlopen. 

Parasiet preventie: Knoflook kan helpen bij het elimineren van darmparasieten en heeft potentieel bij het voorkomen van vlooien en teken.

Antioxidanten: Verse knoflook is een fantastische bron van flavonoïden – van nature voorkomende chemische verbindingen die geweldige antioxiderende eigenschappen hebben. Deze eigenschappen maken het een geweldige optie als onderdeel van de behandeling en preventie van kanker, omdat vrije radicalen worden aangepakt en vernietigd, wat leidt tot minder oxidatieve stress – iets wat vaak leidt tot kanker. Knoflook bevat ook tumorremmende eigenschappen, dus het is de moeite waard om dit met een integrative dierenarts te bespreken als bij je/een hond kanker is vastgesteld.

Cardiovasculaire gezondheid: Knoflook werkt als een vasodilatator, verbetert de bloedcirculatie en vermindert cholesterol- en glucosewaarden in het bloed.

Darmgezondheid: Knoflook kan de darm ontgiften en een gezonde darmmicrobioom ondersteunen, essentieel voor het immuunsysteem.

Immuungezondheid: Knoflook stimuleert het lymfestelsel, wat de afweer tegen infecties verbetert.

Levergezondheid: Knoflook ondersteunt de leverfunctie door te helpen bij de afbraak van voedingsstoffen en toxines.

Oorinfectiebehandeling: De natuurlijke antibioticum eigenschappen van knoflook kunnen worden gebruikt om oorinfecties zowel oraal als plaatselijk te behandelen.

KNOFLOOK VEILIG INZETTEN

  • Bij het toevoegen van knoflook aan het dieet van de hond, heeft verse knoflook de voorkeur boven gedroogde supplementen.
  • De aanbevolen dosering is ongeveer ½ tot 1 teen per 10 kg lichaamsgewicht, 3-4 keer per week.
  • Plet of hak de knoflook, laat het 15 minuten staan om de allicine te activeren, en dien het dan op bij de voeding.

WANNEER GEEN KNOFLOOK GEBRUIKEN?

  • Bepaalde rassen, met name Japanse rassen zoals Akitas en Shiba Inu’s, kunnen gevoeliger zijn voor knoflook.
  • Puppy’s jonger dan zes maanden (al hanteer ik liever zelf 1 jaar).
  • Honden met IBD, of die met bloedstollingsproblemen moeten ook geen knoflook krijgen.
  • Katten geven we liever ook geen knoflook. 

CONCLUSIE

Ik hoop dat deze blog je waardevolle inzichten heeft gegeven in de mogelijke voordelen en overwegingen van het toevoegen van verse knoflook aan het dieet van je eigen hond of die van je klant.

En dat we nu samen voor eens en altijd een duidelijk beeld hebben over de mythes en feiten van knoflook :-). 

Ben jij er ook klaar voor om het verschil te maken in de levens van honden en/of katten? Wil je leren hoe je niet alleen voeding functioneel kan inzetten, maar ook natuurlijke middelen en/of supplementen? 

Onze opleiding tot integraal voedingstherapeut vormt hiervoor het fundament dat ervoor zorgt dat jij onderbouwd én innovatief je steentje kan bijdragen aan de gezondheid van honderden dieren! Er zijn verschillende instapmomenten per jaar voorzien. 

Ontdek er alles over in onze brochure (vraag ze hier aan). 

Of boek een gesprek met ons om je vragen rechtstreeks te stellen.

Scroll naar boven