Centrum natuurgeneeskunde en voeding bij dieren

DARMGEZONDHEID BIJ PUPPY’S EN KITTENS

belang microbioom

Als integraal voedingstherapeut voor honden en katten heb je een diepgaand begrip over het belang van de darmgezondheid voor hun algehele welzijn.

In deze blog bespreken we de rol en het belang van het darmmicrobioom vanaf de geboorte en hoe je als integraal therapeut de darmgezondheid van pups en kittens proactief kunt ondersteunen.

DE BELANGRIJKE ROL VAN HET DARMMICROBIOOM ​

Het darmmicrobioom is technisch gezien geen orgaan, maar het heeft ontzettend belangrijke functies bij puppy’s en kittens, waaronder het trainen van het immuunsysteem.

Een gezond en uitgebalanceerd microbioom rijpt en stimuleert het immuunsysteem, beschermt tegen binnendringende pathogenen en biedt diverse gezondheidsvoordelen aan lichaam en geest.

Helaas worden pasgeboren zoogdieren zoals puppy’s en kittens geboren met een onderontwikkeld darmmicrobioom en een laag immuunsysteem,
wat hun vatbaarheid voor infecties verhoogt. Dat immuunsysteem moet zich ontwikkelen tijdens hun eerste levensmaanden.

De voedingsstatus van de moeder en de immunomodulerende stoffen die ze ontvangen via colostrum, bepalen grotendeels de bacteriën die de darm voor en na de geboorte koloniseren.

GEVOLGEN SLECHTE DARMGEZONDHEID TIJDENS DE GROEI

De groei is cruciaal voor de langdurige gezondheid van honden en katten.

Het darmmicrobioom is gevoeliger voor verstoringen tijdens deze periode, waaronder die veroorzaakt door antibiotica. Negatieve veranderingen in het microbioom kunnen later in het leven problemen veroorzaken, zoals verhoogde metabole en immuunstoornissen bij dieren.

Omdat puppy’s en kittens vatbaarder zijn voor infecties, wat zich vaak toont als diarree, is het vooral belangrijk om het ontwikkelen van een gezond darmmicrobioom te ondersteunen in plaats van onmiddellijk te behandelen met antibiotica. Onderzoek suggereert dat een behandeling met antibiotica het herstel van het darmmicrobioom maanden kan vertragen.

Als integraal therapeut leer je niet alleen hoe je het gebruik van antibiotica mogelijks kan voorkomen, maar ook hoe je het dier kan herstellen na het gebruik ervan. 

PROACTIEF ONDERSTEUNEN

Het vroege ontwikkelingsvenster biedt een unieke kans voor interventies die gericht zijn op het bevorderen van een gezond darmmicrobioom.
Tijdens deze periode kunnen gerichte interventies effectiever zijn dan wanneer ze op latere leeftijd worden toegepast.

De voeding die jonge dieren krijgen, kan een grote impact hebben op hun ontwikkelingsprocessen.

Een gezonde voedingsomgeving kan bijdragen aan betere gedragskenmerken, cognitieve vaardigheden, trainbaarheid, en algehele gezondheid.

INTERVENTIES VOOR EEN GEZOND MICROBIOOM

Als integraal voedingstherapeut kan je een ontzettend belangrijke rol spelen in het optimaliseren van de darmgezondheid van jonge dieren.
Dit draagt bij aan de algehele spijsvertering, immuungezondheid, én de overall gezondheid. 

Terwijl antibiotica en omgevingsstress dysbiose kunnen veroorzaken bij pasgeboren puppy’s en kittens, kunnen natuurlijke middelen en/of voedingssupplementen het darmmicrobioom positief beïnvloeden door te helpen nuttige bacteriesoorten te balanceren.

De toevoeging van natuurlijke plantenpolyfenolen verminderen oxidatieve stress en ontstekingen geassocieerd met omgevingsstress en ondersteunen een gezond darmmicrobioom.
Daarnaast kunnen prebiotica, probiotica en postbiotica – wanneer gericht ingezet – helpen bij het opbouwen van een gezond darmmicrobioom.

Het bieden van een compleet en uitgebalanceerd dieet met de nodige voedingsstoffen verbetert de functie van het microbioom
en ondersteunt de integrale gezondheid van katten en honden.

CONCLUSIE

Het ondersteunen van de darmgezondheid is cruciaal voor het algehele welzijn van honden en katten.

Als integraal voedingstherapeut kun je door middel van gerichte voedingsinterventies én een diepgaand begrip van het darmmicrobioom, een enorm verschil maken in het leven van deze dieren.

Ben jij er ook klaar voor om het verschil te maken in de levens van honden en/of katten? Wil je leren hoe je niet alleen voeding functioneel kan inzetten, maar ook natuurlijke middelen en/of supplementen? 

Onze opleiding tot integraal voedingstherapeut vormt hiervoor het fundament dat ervoor zorgt dat jij onderbouwd én innovatief je steentje kan bijdragen aan de gezondheid van honderden dieren! Er zijn verschillende instapmomenten per jaar voorzien. 

Ontdek er alles over in onze brochure (vraag ze hier aan). 

Of boek een gesprek met ons om je vragen rechtstreeks te stellen.

Scroll naar boven