Als integraal voedingstherapeut voor honden en katten heb je een diepgaand begrip over alle schakels van de spijsvertering.
In deze blog bespreken we 9 tekenen die kunnen wijzen op een maagzuurtekort, een klacht die veel over het hoofd wordt gezien. Â
HEEL VAAK EEN MAAGZUURTEKORT
Wanneer je met honden werkt of je bent omringd met honden en hun baasjes, heb je vast wel eens gemerkt dat veel honden spijsverteringsproblemen hebben. Deze problemen omvatten een breed scala aan klachten en vormen een ontzettend belangrijke module in de opleiding tot integraal therapeut.
Wat we als therapeut bij de intake vaak te horen krijgen, is dat deze honden dan maar een maagzuurremmer gekregen hebben in de hoop dat de klachten beter zouden worden. En wat we dan daaropvolgend heel veel horen is dat de klachten niet beter geworden zijn, integendeel…
Hoe komt dat nu, vraag je je misschien af?
Heel simpel, omdat de meeste honden eigenlijk net een maagzuurtekort hebben (net als wij mensen). En ga je iets wat te weinig aanwezig is nog verminderen, dan krijg je natuurlijk problemen…Â
Lage maagzuurproductie is een vaak over het hoofd geziene oorzaak van deze problemen. Hier zijn alvast 9 tekenen die mogelijks wijzen op een lage maagzuurproductie bij honden.
ZUURBRANDEN - ACID REFLUX
Zuurbranden ontstaat wanneer maagzuur terugvloeit in de slokdarm, wat irritatie en ongemak veroorzaakt.
Dit komt vaak voor bij honden met een laag maagzuurgehalte.
We zien het ook vaak bij kortsnuitige rassen zoals bulldogs en mopshonden.
Honden met zuurbranden vertonen vaak symptomen zoals frequent slikken, kokhalzen en een pijnlijk of ongemakkelijk gedrag na het eten.
Het lage maagzuurgehalte zorgt ervoor dat voedsel niet goed wordt verteerd, waardoor maagzuur (o.a.)Â makkelijker terugvloeit.
LIPPEN/LUCHT LIKKEN
Honden die vaak hun lippen likken of in de lucht likken, kunnen tekenen van misselijkheid en maagpijn vertonen.
Dit gedrag wordt vaak gezien bij honden met maagproblemen en kan gepaard gaan met overmatig kwijlen en verlies van eetlust.
Deze symptomen zijn een indicatie dat de hond zich ongemakkelijk voelt in de maagstreek, mogelijk door een slechte vertering en gasvorming.
REGURGITATIE
Regurgitatie is het passief omhoog brengen van deels verteerd voedsel of gal uit de maag, zonder de kracht en het ongemak van braken.
Dit is een veelvoorkomend teken van een lage maagzuurproductie, omdat de maag moeite heeft om voedsel goed af te breken.
Honden die hier last van hebben, kunnen plotseling voedsel omhoog brengen zonder enige waarschuwingssignalen, wat kan leiden tot verlies van eetlust en gewichtsverlies.
BOEREN/SLIKKEN
Honden die regelmatig boeren of slikken zonder te eten, kunnen last hebben van gasvorming door slecht verteerde voedselresten.
Dit komt vaak voor bij honden met een lage maagzuurproductie, omdat het voedsel niet goed wordt afgebroken en gassen vrijkomen.
Het kan ook een teken zijn van lucht die ingeslikt wordt tijdens het eten, wat vaak voorkomt bij honden die snel eten.
INDIGESTIE
Indigestie, ofwel moeite met het verteren van voedsel, komt vaak voor bij honden met een laag maagzuurgehalte. Dit is vooral merkbaar bij honden op een rauw dieet, waarbij ze moeite hebben met het verteren van vlees en botten.
Symptomen zijn onder andere onverteerde voedselresten in het braaksel en een opgeblazen gevoel. Een lage maagzuurproductie betekent dat het voedsel niet goed wordt afgebroken, wat leidt tot fermentatie en gasvorming.
VERLIES EETLUST/GEWICHT
Misselijkheid door een slechte vertering kan de eetlust verminderen, wat leidt tot gewichtsverlies. Honden met lage maagzuurproductie eten minder omdat ze zich ongemakkelijk voelen na het eten.
Dit verlies van eetlust kan leiden tot ondervoeding en andere gezondheidsproblemen als we dat niet gaan ondersteunen.
BUIKPIJN/WINDERIGHEID
Een slechte vertering door een lage maagzuurproductie kan leiden tot buikpijn, een opgeblazen gevoel en overmatige gasvorming.
Honden kunnen zich ongemakkelijk voelen en gedragingen vertonen zoals het aannemen van de ‘downward dog’ yoga positie om de pijn te verlichten.
Deze symptomen kunnen ook gepaard gaan met borrelende geluiden in de buik en winderigheid.
CONSTIPATIE/DIARREE
Onregelmatige stoelgang, zoals constipatie of diarree, kan wijzen op problemen met de maagzuurproductie.
Een lage maagzuurproductie kan leiden tot een onevenwichtigheid in de darmbacteriën, zoals SIBO (Small Intestine Bacterial Overgrowth), wat bijdraagt aan deze problemen.
Constipatie kan ontstaan door de slechte vertering van voedsel, terwijl diarree kan worden veroorzaakt door irritatie van de darmwand door onverteerd voedsel.
HALITOSIS - SLECHTE ADEM
Slechte adem kan niet alleen door tandheelkundige problemen komen, maar ook door spijsverteringsproblemen zoals SIBO.
Honden met een lage maagzuurproductie hebben vaak een slechte adem omdat het voedsel niet goed wordt verteerd, wat leidt tot een onevenwichtige darmflora en de groei van schadelijke bacteriën die geur veroorzaken.
CONCLUSIE
Door deze signalen niet alleen te herkennen maar ook te begrijpen, kun je beter inspelen op de behoeften van de hond van je klant waardoor je hun gezondheid kan optimaliseren.
Als integraal voedingstherapeut kun je door middel van gerichte voedingsinterventies én een diepgaand begrip van het spijsverteringsstelsel, een enorm verschil maken in het leven van deze dieren.
Ben jij er ook klaar voor om het verschil te maken in de levens van honden en/of katten? Wil je leren hoe je niet alleen voeding functioneel kan inzetten, maar ook natuurlijke middelen en/of supplementen?Â
Onze opleiding tot integraal voedingstherapeut vormt hiervoor het fundament dat ervoor zorgt dat jij onderbouwd én innovatief je steentje kan bijdragen aan de gezondheid van honderden dieren! Er zijn verschillende instapmomenten per jaar voorzien.Â
Ontdek er alles over in onze brochure (vraag ze hier aan).Â
Of boek een gesprek met ons om je vragen rechtstreeks te stellen.